Open water zwemmen

Foto: Valerie Obbens

Even genoeg gehad van het baantjestrekken in een zwembad? Maak kennis met het zwemmen in open water! Geen keerpunten meer, geen muren waartussen je zwemt, vrijheid, avontuur en een mooi uitzicht!

Wil je dit zelf ook ervaren? Kom dan een keer mee zwemmen tijdens een van onze trainingen.

We starten, afhankelijk van de water- en luchttemperatuur half april/begin mei met de trainingen. Houd de Facebook pagina en/of website goed in de gaten!

Corona

Uiteraard worden tijdens alle activiteiten van Bergman Trainingen & Begeleiding de coronamaatregelen van het RIVM in acht genomen. In grote lijnen betekent dat het volgende:

  • Houd altijd minimaal anderhalve meter afstand van elkaar, zowel op de kant als in het water (behalve als je uit hetzelfde huishouden komt).
  • Tijdens het zwemmen mag je elkaar inhalen/ voorbij zwemmen, mits je voldoende afstand kunt houden.
  • Heb je klachten zoals hoesten, koorts of voel je je benauwd? Blijf thuis!
  • Er worden geen materialen uitgeleend tijdens de trainingen, zoals brilletjes of badmutsen.
  • Gebruik maken van de omkleedtent kan helaas niet. Kom in badkleding naar de training en kleed na het zwemmen in/ bij de auto om.

Wat bieden wij aan?

Onder het openwater zwemmen, worden de volgende trainingen/begeleidingen aangeboden:

Begeleid open water zwemmen voor gevorderden.

Onder begeleiding ga je samen met anderen trainen in het buitenwater. Er wordt gewerkt met verschillende trainingsdoelen, afhankelijk van je wensen: conditieopbouw, (openwater) techniek of snelheid. Wil je trainen voor een specifieke wedstrijd of zwemtocht? Maak je wensen kenbaar! Aan het einde van de training is er een kort evaluatiemoment.

Foto: Valerie Obbens

 

Locatie.

We zwemmen in de Oostplas tussen Tilburg zuid en Goirle. Deze plas staat ook wel bekend als De Baars. Deze plas is sinds 2019 erkend zwemwater: het water wordt periodiek door de gemeente Goirle gecontroleerd.

De Oostplas is een recreatieplas, ontstaan uit een zandafgraving voor de aanleg van de naastgelegen A58. De Oostplas is een geliefde duik- en visstek. Er zit geen gemotoriseerd verkeer op deze plaats.

Parkeren is gratis, maar het aantal parkeerplaatsen is beperkt.

Let op: er zijn geen (sanitaire) faciliteiten bij de Oostplas. Omkleden, douchen en toiletteren kan dus niet. Er is ook geen horecagelegenheid: zorg dat je zelf iets te eten of te drinken meeneemt voor na de training.

Foto: Google Maps

 

Open water zwemmen voor starters inclusief tips en tricks.

Wil je starten met het zwemmen in openwater maar heb je geen ervaring mee? Wil je graag tips en tricks voor het zwemmen in openwater? Dan ben je bij Bergman Trainingen & Begeleiding aan het juiste adres!

We starten met een praatje vooraf: de veiligheidsinstructie. Er komen diverse zaken aan bod, zoals: wat zijn de belangrijkste verschillen tussen openwater zwemmen en zwemmen in een zwembad? Op welke zaken moet je letten als je in openwater gaat zwemmen? Hoe benut je je materialen optimaal?
Vervolgens gaan we over op zaken die je tijdens het zwemmen tegen kunt komen, bijvoorbeeld wat te doen bij kramp?

En daarna is het tijd om die eerste meters openwater te gaan maken! We beginnen met een klein stukje zwemmen in relatief ondiep water, vlak langs de kant. Na die eerste ervaring gaan we het hebben over navigeren en ademhalen. Wat heb je gemerkt tijdens het zwemmen? Hierna gaan we langzaam maar zeker de afstanden vergroten. Tijdens het zwemmen word je begeleid door een trainer die meegaat op een SUP-board (stand-up-peddle). Vanaf deze hoogte heeft de trainer goed zicht op alle zwemmers en op de zwemtechniek van individuele zwemmers. Het SUP-board is groot genoeg om wat te drinken mee te nemen, en sterk genoeg om een zwemmer een lift mee te geven! Aan het eind van de training is er op de kant nog even ruimte voor feedback van beide kanten.

Wij hopen je snel te zien bij een van de trainingen!

Foto: Johan Bergman

Zwemmen in open water voor kinderen.

Lekker op vakantie met de kinderen. In eigen land, of juist naar Frankrijk, Italië of een andere zonbestemming. Het liefst aan een meer, rivier of aan de zee. Gelukkig hebben de kids hun A en B diploma.

En toch is dat vaak niet voldoende om veilig en goed in openwater te zwemmen. Hier zijn namelijk wat andere elementen die spelen waar in een zwembad geen sprake van is. Een paar voorbeelden hiervan zijn stromingen, temperatuurverschillen en het feit dat je de bodem niet kunt zien.

Tijdens deze clinic gaan kinderen (in groepjes van maximaal zes) ervaren wat het is om te zwemmen in openwater. Het doel van deze clinic: kinderen veilig laten spelen en zwemmen in openwater.

De clinic start met een veiligheidspraatje: op een speelse manier krijgen de kinderen informatie over het zwemmen in openwater. We vertellen iets over water, de gevaren en wat het doel is.

Daarna gaan we kort in op kramp: wat is kramp en hoe krijg je het weer weg? Vervolgens krijgen de kinderen uitleg over wat ze moeten doen als ze moe zijn en nog niet aan de kant, leren ontspannen in het water en te gaan drijven. Vragen van zowel kinderen als hun ouders worden natuurlijk beantwoord.
Als iedereen op zijn of haar gemak is gaan we het water in. Spelenderwijs zullen de kinderen ervaren hoe het is om ineens geen bodem meer onder hun voeten te voelen. Ieder kind is anders en leert op zijn eigen tempo. Hier wordt uiteraard rekening mee gehouden door de trainer/ instructeur.

Aan het einde van de clinic is er nog tijd om vragen te stellen en nog even met de kinderen te genieten van het water en de omgeving.

Er zijn 3 bijeenkomsten van een half uur(dit i.v.m. de watertemperatuur). Om aan de clinic deel te kunnen nemen hebben de deelnemers het volgende nodig:

  • In het bezit van een A & B diploma of vergelijkbaar.
  • T-shirt.
  • Warme kleding voor na de clinic.

De kosten voor deelname aan een van de trainingen wordt voor het nieuwe seizoen opnieuw bepaald. Later hier meer over. Als je je inschrijft via het inschrijfformulier zal ik contact met je opnemen om te bepalen wat voor jou de beste en voordeligste optie is. Als je een (trainings)doel hebt, kunnen we dit natuurlijk meteen doorspreken.

In verband met de coronacrisis zijn alle openwater wedstrijden, triatlons, swim-runs en zwemtochten, zoals Swim to Fight Cancer, tot 1 september afgelast. Omdat er nog niets duidelijk is hoe dit zich verder gaat ontwikkelen zijn de wedstrijdkalenders die je hieronder kon vinden verwijdert.

Wil je je kind(eren) inschrijven voor de clinic open water zwemmen voor kinderen, klik dan op de onderstaande link naar het inschrijfformulier. Hierop vind je ook de datums waarop de clinics plaats vinden.
De clinics bestaan uit 3 bijeenkomsten en vinden plaats op de donderdag avond van 18:30u tot 19:00u bij de oostplas in Goirle.
De kosten voor de clinic worden voor het nieuwe seizoen nog bepaald.

Heeft u interesse en wilt u meer informatie over het open water zwemmen of wil u weten wanneer we starten vult u dan het contact formulier in of stuur een e-mail naar info@bergmantrainingen.nl