Kennismaking met zwemmen in openwater voor kinderen.

Lekker op vakantie met de kinderen. In eigen land, of juist naar Frankrijk, Italië of een andere zonbestemming. Het liefst aan een meer, rivier of aan de zee. Gelukkig hebben de kids hun A en B diploma.

En toch is dat vaak niet voldoende om veilig en goed in openwater te zwemmen. Hier zijn namelijk wat andere elementen die spelen waar in een zwembad geen sprake van is. Een paar voorbeelden hiervan zijn stromingen, temperatuurverschillen en het feit dat je de bodem niet kunt zien.

Tijdens deze clinic gaan kinderen (in groepjes van maximaal zes) ervaren wat het is om te zwemmen in openwater. Het doel van deze clinic: kinderen veilig laten spelen en zwemmen in openwater.

De clinic start met een veiligheidspraatje: op een speelse manier krijgen de kinderen informatie over het zwemmen in openwater. We vertellen iets over water, de gevaren en wat het doel is.

Daarna gaan we kort in op kramp: wat is kramp en hoe krijg je het weer weg? Vervolgens krijgen de kinderen uitleg over wat ze moeten doen als ze moe zijn en nog niet aan de kant, leren ontspannen in het water en te gaan drijven. Vragen van zowel kinderen als hun ouders worden natuurlijk beantwoord.
Als iedereen op zijn of haar gemak is gaan we het water in. Spelenderwijs zullen de kinderen ervaren hoe het is om ineens geen bodem meer onder hun voeten te voelen. Ieder kind is anders en leert op zijn eigen tempo. Hier wordt uiteraard rekening mee gehouden door de trainer/ instructeur.

Aan het einde van de clinic is er nog tijd om vragen te stellen en nog even met de kinderen te genieten van het water en de omgeving.

Er zijn 3 bijeenkomsten van een half uur(dit i.v.m. de watertemperatuur). Om aan de clinic deel te kunnen nemen hebben de deelnemers het volgende nodig

  • In het bezit van een A & B diploma of vergelijkbaar.
  • T-shirt.
  • Warme kleding voor na de clinic.

Als de clinic goed doorlopen is ontvangen de deelnemer een certificaat van deelname.

In 2020 heeft er een artikel gestaan in het stadsnieuws van Tilburg. Het artikel vindt u hier.

Wil je je kind(eren) inschrijven voor de clinic open water zwemmen voor kinderen, klik dan op de onderstaande link naar het inschrijfformulier. Hierop vind je ook de datums waarop de clinics plaats vinden.
De clinics bestaan uit 3 bijeenkomsten en vinden plaats op de donderdag avond van 18:30u tot 19:00u bij Strandbad Rauwbraken in Berkel-Enschot of de Galderse Meren bij Galder/Breda.
De kosten voor de clinic zijn €51,00.

Locaties.

Afhankelijk van de omstandigheden zijn er twee locaties waar de clinic plaats kan vinden.

Strandbad Rauwbraken.

Strandbad Rauwbraken is een natuurplas dat in het beheer is van Arbie's Beachhouse. Het natuurbad is tegen betaling te bezoeken voor recreatief en baantjes zwemmen. Het natuurbad bestaat uit een diep en een ondiep gedeelte wat dit geschikt maakt voor diverse activiteiten.

Foto: Google Maps

Galderse Meren.

We zwemmen in de Galderse Meren bij Galder/Breda. Deze plas is sinds 2019 erkend zwemwater: het water wordt periodiek door de gemeente Goirle gecontroleerd.

Parkeren is tijdens het recreatie seizoen 3 euro per dag, er is ruimte genoeg om te parkeren.

Let op: er zijn geen (sanitaire) faciliteiten bij de Galderse Meren. Omkleden, douchen en toiletteren kan dus niet. Er is ook geen horecagelegenheid: zorg dat je zelf iets te eten of te drinken meeneemt voor na de training.

 

Foto: Google Maps