Openwaterzwemmen voor starters.

Foto: Valerie Obbens

Wil je starten met het zwemmen in openwater maar heb je geen ervaring mee? Wil je graag tips en tricks voor het zwemmen in openwater? Dan ben je bij Bergman Trainingen & Begeleiding aan het juiste adres!

We starten met een praatje vooraf: de veiligheidsinstructie. Er komen diverse zaken aan bod, zoals: wat zijn de belangrijkste verschillen tussen openwater zwemmen en zwemmen in een zwembad? Op welke zaken moet je letten als je in openwater gaat zwemmen? Hoe benut je je materialen optimaal?
Vervolgens gaan we over op zaken die je tijdens het zwemmen tegen kunt komen, bijvoorbeeld wat te doen bij kramp?

En daarna is het tijd om die eerste meters openwater te gaan maken! We beginnen met een klein stukje zwemmen in relatief ondiep water, vlak langs de kant. Na die eerste ervaring gaan we het hebben over navigeren en ademhalen. Wat heb je gemerkt tijdens het zwemmen? Hierna gaan we langzaam maar zeker de afstanden vergroten. Tijdens het zwemmen word je begeleid door een trainer die meegaat op een SUP-board (stand-up-peddle). Vanaf deze hoogte heeft de trainer goed zicht op alle zwemmers en op de zwemtechniek van individuele zwemmers. Het SUP-board is groot genoeg om wat te drinken mee te nemen, en sterk genoeg om een zwemmer een lift mee te geven! Aan het eind van de training is er op de kant nog even ruimte voor feedback van beide kanten.

Ik hoop je snel te zien bij een van de trainingen!

Locaties.

Afhankelijk van de omstandigheden zijn er twee locaties waar de trainingen plaats kunnen vinden.

Op dit moment zijn de trainingen alleen bij de Oostplas

Oostplas.

We zwemmen in de Oostplas tussen Tilburg zuid en Goirle. Deze plas staat ook wel bekend als De Baars. Deze plas is sinds 2019 erkend zwemwater: het water wordt periodiek door de gemeente Goirle gecontroleerd.

De Oostplas is een recreatieplas, ontstaan uit een zandafgraving voor de aanleg van de naastgelegen A58. De Oostplas is een geliefde duik- en visstek. Er zit geen gemotoriseerd verkeer op deze plaats.

Parkeren is gratis, maar het aantal parkeerplaatsen is beperkt.

Let op: er zijn geen (sanitaire) faciliteiten bij de Oostplas. Omkleden, douchen en toiletteren kan dus niet. Er is ook geen horecagelegenheid: zorg dat je zelf iets te eten of te drinken meeneemt voor na de training.

 

Foto: Google Maps

Strandbad Rauwbraken.

Strandbad Rauwbraken is een natuurplas dat in het beheer is van Arbie's Beachhouse. Het natuurbad is tegen betaling te bezoeken voor recreatief en baantjes zwemmen. Het natuurbad bestaat uit een diep en een ondiep gedeelte wat dit geschikt maakt voor diverse activiteiten.

Foto: Google Maps

 

De kosten.

De kosten voor deelname aan een losse training is €6,20. Een 10 rittenkaart kost €49.60. Als je je inschrijft via het inschrijfformulier zal ik contact met je opnemen om te bepalen wat voor jou de beste en voordeligste optie is. Als je een (trainings)doel hebt, kunnen we dit natuurlijk meteen doorspreken.

In verband met de coronacrisis zijn alle openwater wedstrijden, triatlons, swim-runs en zwemtochten, zoals Swim to Fight Cancer, tot 1 september afgelast. Omdat er nog niets duidelijk is hoe dit zich verder gaat ontwikkelen zijn de wedstrijdkalenders die je hieronder kon vinden verwijdert.